De VGM checklist uitgelicht

Veiligheid, gezondheid en milieu zijn essentieel voor mens, economie en natuur. De VGM (Veiligheid, Gezondheid, Milieu) Checklist Aannemers, of kortweg Veiligheid Checklist Aannemers (VCA), is ontstaan om binnen het bedrijf en op de werklocatie en/of werkplek meer veiligheidsbewustzijn te creëren, en om het aantal VGM-incidenten en (bijna-)ongevallen te verminderen. De VCA bedrijfscertificering is bedoeld om bedrijven objectief en structureel te toetsen op hun VGM-beleid.

DE VGM CHECKLIST AANNEMERS

De VGM Checklist Aannemers is een procedure en werkwijze die, conform de eisen van de VCA, bij evaluatie en certificatie door het bedrijf gevolgd moeten worden. De checklist bestaat uit de volgende 12 onderdelen waarop een bedrijf getoetst wordt:

DRIE CERTIFICATIENIVEAUS

VCA certificering is bedoeld voor aannemers die bij opdrachtgevers werkzaamheden uitvoeren die risicovol zijn en/of werken onder risicovolle omstandigheden. Binnen de VCA certificering bestaan 3 certificatieniveaus. Er wordt hierbij onderscheid gemaakt tussen kleinere (VCA*) en grotere bedrijven (VCA**) en bedrijven die diensten leveren aan de chemische en petrochemische sector (VCA P).

VCA*

Deze certificering is bedoeld voor bedrijven met maximaal 35 medewerkers die geen hoofdaannemer zijn en waarbij geen onderaannemers ingeschakeld worden. Zij hebben directe beheersing van VGM bij werkzaamheden op de werkvloer.

VCA**

Dit certificaat wordt afgegeven aan bedrijven met meer dan 35 werknemers en/of hoofdaannemers en waarbij ook onderaannemers ingeschakeld worden. Zij hebben directe beheersing van VGM bij werkzaamheden op de werkvloer en op VGM-structuren en -systemen (onder andere VGM-beleid, VGM-organisatie, verbetermanagement).

VCA P (OOK VCA PETROCHEMIE)

Hiermee worden bedrijven gecertificeerd die werkzaam zijn voor opdrachtgevers in de chemische en petrochemische sector. Zij hebben directe beheersing van VGM bij werkzaamheden op de werkvloer, op VGM-structuren en -systemen (onder andere VGM-beleid, VGM-organisatie en verbetermanagement), als ook op specifieke aanvullende eisen voor chemie en petrochemie.

Voor het aanvragen van een VCA certificaat moet een bedrijf een stappenplan doorlopen. Hiermee wordt vastgesteld of en voor welk certificaat dit bedrijf in aanmerking komt. Tevens moet het bedrijf actiepunten opstellen om een VGM-beheerssysteem te ontwikkelen of verbeteren. Dit actieplan moet uitgevoerd en beoordeeld worden. Bij tekortkomingen krijgt het bedrijf de kans om verbeteringen door te voeren. Voldoet het aan alle VCA eisen, dan wordt het bedrijf gecertificeerd.


DVCA Consulting Kauwlei 7A 2550 Kontich GSM : +32 499 589 026 BTW BE 1007 355 490 IBAN BE38 6451 0971 0772mailadres  

Update17-04-2024